Přívětivá proměna starého domu. Dobrý design je praktický. Navozuje atmosféru přívětivého a uklidňujícího prostředí, které nemá své obyvatele rušit žádnými výstřelky, ani dráždit příliš křiklavými barvami.

Líbí se Vám naše reference?
Kontaktujte nás!

Kontaktovat
Kategorie: 
Popis reference: 

Přívětivá proměna starého domu

Některé domy sice vyvolávají na první pohled dojem starých dobrých časů, ale bývalou noblesu často překryjí různé přestavby či přístavby pozdějších let, takže se ztratí původní velkorysost vnitřních prostorů. Navíc současná doba vyžaduje i odlišný životní styl. Rodině, která chce v takové domě vytvořit harmonický domov, nezbývá jiná možnost než zásadní rekonstrukce.

Majitelé jednoho z podobných pražských rodinných domů měli do počátků nelehkého stavebního počinu velkou devizu – oslovili architekta, se kterým už měli předchozí dobrou zkušenost. Nemuseli vést dlouhé hovory na téma, jakému stylu interiéru, jakým materiálům či barvám dávají přednost. Autor přestavby Braňo Krümmer tedy uspěl hned s prvním návrhem a jeho tvůrčí činnost dostala volnou ruku.
Přestože původní dispozice domu nebyla zcela optimální a stávající konstrukce nedovolila velké stavební zásahy, drobnými změnami se podařilo dosáhnout velmi příznivého řešení. Propojení některých menších místností, vytvoření nových úložných prostor, několik dobrých nápadů... Realizovaným interiérem se proplouvá tak přirozeně a snadno, jako by tu architekt neměl žádnou velkou práci, pouze rozmístil nový nábytek. Jenže právě jednoduchá řešení bývají výsledkem pečlivě promyšlených úvah a správného konceptu vycházejícího ze zkušeností a schopností.

Malé úpravy, velký přínos
Nezanedbatelným kladem řešeného bydlení je poklidná lokalita vilové čtvrti. Zástavba vyrůstala po dlouhá desetiletí v logickém řádu a netrpí nešvary novodobých satelitů. Poněkud nevýhodná orientace jižní fasádou do ulice byla už dříve kompenzována vytvořením vstupu v přístavbě na severní straně. Tady architekt nově zvětšil vstupní prostory zrušením malé koupelny a vytvořením prostorné šatny.
Celé přízemí je věnováno společenské funkci. Dvě hlavní obytné místnosti – kuchyň s jídelnou a obývací pokoj – jsou přičleněny k jižní straně domu, obývací pokoj se navíc otevírá velkým francouzským oknem na západ do vlastní zahrady s bazénem. Volné propojení mezi kuchyní a pokojem zajišťuje široký otvor bez dveří. Oboustranný krb návaznost místností ještě zdůrazňuje, prosklenými dvířky se nabízí další průhled. Na obývací pokoj směrem do zahrady navazuje pracovna, která nahradila původní ložnici v severní přístavbě.
Podél chodby mezi vstupní předsíní a obytnou částí domu jsou umístěny vstupy do koupelny a technického zázemí, odtud také stoupá schodiště do ložnicového patra. Horní podlaží zřejmě kdysi sloužilo jako samostatný byt, i když nebyl od přízemních prostor jednoznačně oddělen samostatným vstupem. V centru dispozice bývala maličká kuchyňka bez okna, na ni navazovala spíž, přes kuchyň se vstupovalo do pokoje v přístavbě. Chodba ve tvaru písmene L propojovala ještě další dva pokoje obrácené k jihu, malou koupelnu a WC.
Temná a zbytečná kuchyňka spolu s kratším ramenem chodby uvolnily prostor pro novou centrální halu proti schodišti. V ní jsou teď postaveny oboustranné vestavěné skříně, takže hala slouží jako dvě samostatné šatny. Bývalá spíž rozšířila koupelnu, do které se mohla umístit nejenom větší vana, ale i dvě pohodlná umyvadla s dostatečnou odkládací plochou. Také samostatná toaleta se zvětšila a vešlo se do ní umyvadlo.
Pokoj v přístavbě získal důstojný vstup z haly a stal se příjemnou ložnicí s návazností na šatnu a výhledem do zahrady; dva velké pokoje s jižním sluncem dostaly děti.

Dobrý design je praktický
Podle návrhu architekta Krümmera se také kompletně zařizoval interiér celého domu. Navozuje atmosféru přívětivého a uklidňujícího prostředí, které nemá své obyvatele rušit žádnými výstřelky, ani dráždit příliš křiklavými barvami. Převládá kombinace bílé a teple pískových tónů, které ladí jak s dřevěnou podlahou, tak přírodním kamenem v kuchyni. Písková barva je místy jemnější, jinde sytější, objevuje se na čalounění, závěsech, omítce kolem krbu nebo za kuchyňskou sestavou, na tapetách. Jako drobné akcenty tuto kombinaci doplňují výraznější tmavé prvky – dvířka skříněk, pozadí polic v knihovně nebo jídelní stůl. V koupelnách se tmavší odstíny objevují na obkladech jako kontrastní podklad bílé sanitě. V tak harmonické neutrální barevnosti pak nepůsobí nepatřičně ani oživení různobarevnými knihami, rodina může bez obav interiér doplňovat podle vlastních potřeb i pestřejší barvou prostírání, lůžkovin nebo ručníků. Prozatím se výraznější barvy uplatnily pouze v dětských pokojích, i do nich se však promítá základní bílo-písková kombinace.
Kuchyň, úložné skříně či knihovny se vyráběly na zakázku, sedací nábytek nebo postele vybíral autor ze sortimentu renomovaných firem. Nešlo mu při hledání vhodného nábytku o zbytečný luxus, ale praktické řešení, moderní design, trvanlivé materiály a kvalitní zpracování.
Za povšimnutí stojí například rohové sezení s měkkými polštáři od italské firmy Bonaldo. Tradice italského výjimečného designu se u ní pojí se zaměřením na kvalitu i praktičnost výrobků, většina čalouněného nábytku je konstruována tak, aby látkové potahy byly snímatelné a mohly se čistit nebo prát. Stejnou firmu zvolil architekt také při výběru postelí. Dvojlůžko Bloom ve velké ložnici má širší rám (tak oblíbený v posledních letech), ten je ale na rozdíl od jiných postelí měkce čalouněný, aby se o něj rozespalý člověk nezranil. Lůžko je opatřeno velkým úložným prostorem, který je snadno přístupný díky zvedání plynovým perem. Jednotlivé komponenty postelí Peggy a Paco do dětských pokojů se mohou vybírat z mnoha variant přesně podle požadavků rodiny. Postel může mít úložný prostor v podobě dvou zásuvek, anebo výsuvné lůžko pro případné přespání kamaráda, polstrované čelo i boční část, aby izolovala od chladivé stěny, případně odnímatelné nástavce jako ochranu před pádem maličkých dětí. Všechny čalouněné prvky mají opět snímatelné potahy v mnoha barevných provedeních.

Text Věra Konečná
Foto Mikoláš Mára

Kontaktujte nás

* povinné údaje

(If you're a human, don't change the following field)